KUBA libre

Čez nekaj časa se verjetno ne bom več spomnila vseh podrobnosti mojega potovanja na Kubo, imena krajev, ki sem jih obiskala ter imen ljudi, ki sem jih srečala, zagotovo pa ne bom nikoli pozabila te občutke sreče in veselja do življenja, ki sem ga doživljala skoraj vsak dan in vsako uro.
Duh revolucije s priokusom ruma je še vedno prisoten na tem čudovitem otoku svobode, neponovljiva mešanica afro kubanske kulture, vzdušje razpadajočih kolonialnih zgradb, vpliv legendarnih figur Che Guevare in Fidela Castra na zgodovino otoka – vse to dela Kubo tako posebno in zanimivo za obiskovalce.

Najino potovanje po Kubi se je začelo v Havani. Bil je večerni prihod, tako, da so bili prvi vtisi zelo medli. V prvi minuti, ko sva se znašli zunaj letališča, nama je posrednik za taksi že prodal transfer do centra Havane. Sledila je vožnja s starim ruskim avtomobilom, v katerem so bili zvočniki verjetno več vredni, kot sam avto. V nekaj naslednjih trenutkih vožnje sem že lahko ocenila vso lepoto in temperament zvokov kubanske glasbe. Vožnja je trajala 30 minut in za vsako minuto vožnje sva plačale 1 cuc, kar znaša skoraj 1 eur (večerna tarifa). Sobo sva že predhodno rezervirali v »casa particulare«, ki jih je v Havani veliko na izbiro. Seveda imajo tudi dobre in drage hotele, ampak tukaj na Kubi naju to ni zanimalo. Iskale sva pristnost, neposredni stik z domačini, lokalno hrano in zabavo.
V vsaki »casi« te lepo sprejmejo in ti posvetijo nekaj minut svojega časa, ravno prav, da ne posegajo v tvoj osebni prostor, gostitelji torej niso preveč vsiljivi, obenem ti tudi nekako pokažejo, da živijo svoje življenje, imajo svoje družinske obveznosti in vezi, ki so vedno na prvem mestu, ne glede na to, da imajo v svoji hiši goste.
Havana nas je pričakala oblačna in s hladnim vetrom, kar je precej nenavadno za to obdobje, se je pa vreme že po nekaj dnevih izboljšalo, postalo sončno in prijetno toplo in tako ostalo do konca najinega potovanja.


Najini dnevi v Havani so potekali nekako tako: obilen in okusen zajtrk, sprehod po neštetih ulicah, ogled znamenitosti in iskanje skritih kotičkov ter zakotnih ulic, kjer lahko vidiš in opazuješ pravo kubansko življenje, prvi mojito ob 12:00, drugi čez kakšne 2 uri, vmes pa obisk muzejov ali dolgi sprehodi po mestu in fotografiranje, iskanje restavracije za dobro večerjo, iskanje interneta, koktejl Daiquiri v znanem baru »La Floridita«, kamor je rad zahajal Hemingway in nato še nočno življenje v relativno novem in izjemno priljubljenem klubu »La Fabrica del Arte«.
Toliko zanimivih ljudi in karakterjev na enem mestu še nisem videla nikjer. Havana je raj za fotografe, ki se ukvarjajo z ulično fotografijo. Ponekod dejansko dobiš občutek, da se nahajaš znotraj nekega filma. Če tega ne občutiš, potem se moraš podati v Staro Havano. Pred revolucijo je bil to najbolj razkošen predel mesta, kjer so živeli milijonarji. Po Kubanski socialistični revoluciji, pa so vse milijonarje izgnali in v hiše naselili navadne ljudi. Čez pol stoletja so stavbe ostale brez stekla in vrat, dobile velike razpoke in na splošno gledano je večina stavb v dokaj slabem, že skoraj nevarnem stanju. To domačine prav nič ne moti, turiste pa ravno ta posebnost mesta najbolj zanima.
Zanimivo je opazovati Kubo v fazi sprememb, ljudi, ki kljub zelo nizkemu življenjskemu standardu in ponekod hudi revščini ostajajo tako pozitivni in sproščeni. Razveseljujejo jih majhne stvari, druženje s prijatelji, hrana, lepo vreme in seveda glasba, ki jo slišiš na vsakem koraku. Ljudje živijo svoje vsakdanje življenje, obenem se privajajo na turizem, iz katerega želijo potegniti čim večje koristi, nekateri tudi na nepošten način. Hitro se učijo kako ustreči gostom, poznajo določene navade in okuse turistov in za to, da bi se jim lažje približali in pritegnili njihovo pozornost ter mogoče na njihov račun tudi kaj zaslužili, se pospešeno učijo angleščine.
V Havani sva preživele 2 dni, nato sva se odpravile stran od mestnega vrveža in bližje k naravi, v Vinales – majhno mesto na zahodu otoka, ki ga obkroža mogočno gorovje in zelene plantaže tobaka ter nasadi kave.

Človek se hitro zaljubi v to čudovito pokrajino, podeželsko življenje, majhne lesene hišice z terasami in najboljšo Pina colado. Prijazni in gostoljubni domačini ti prirastejo k srcu.

Provinco Vinales sva raziskovale dokaj aktivno, prehodile kar nekaj kilometrov, kolesarile ter jahale konje. Najbolje, da si rezervirate izlete in prevoze kar v svoji »casi« ali lokalni turistični agenciji, raje se izogibajte uličnim ponudnikom, ki jih je vsepovsod na pretek.
Za Vinales sva si rezervirale 2 dni, seveda pa bi lahko ostale tudi nekaj dni več, saj je za ljubitelje narave in pohodništva to pravi raj. Če kdo želi, se lahko odpravi tudi na najbližjo plažo Cayo Jutias, do katere je približno 1 uro vožnje. V samem centru mesta najdeš vse, kar potrebuješ – trgovine s spominki, banko, pošto in različne restavracije in lokale. Življenje v mestu teče mirno in počasi, v banki za menjavo denarja tako lahko čakaš tudi do dve uri, saj njihovi birokracijski mlini še vedno meljejo zelo počasi. Nobenemu se nikamor ne mudi…

Ampak nama se je mudilo naprej, saj sva želele videti čim več v 11 dneh, ki sva jih imele na voljo za raziskovanje Kube… Odpravile sva se proti jugu v smeri Trinidada, ki je najlepše ohranjeno kolonialno mesto na Kubi in pod zaščito Unesca.

Barvito majhno mesto me je takoj prevzelo. Občutek, kot da si doma in ti nikamor več ni treba hoditi. Žal mi je, da nisem preživela tam kakšno noč več, saj se po 3 dneh nisem naveličala mesta. Labirint tlakovanih ulic, enonadstropne barvite hišice, čudovite cerkve v stilu baroka, muzeji, simpatične trgovine s spominki in ročnimi izdelki ter velika izbira restavracij. Največ dogajanja je na trgu in okrog trga Plaza Mayor, kjer se zbira veliko turistov ter tudi domačinov, ki sredi trga vsak večer plešejo salso.

V Trinidadu je združeno več vrst turizma: zgodovinski, aktivni in sproščujoč. Samo 12 km od zgodovinskega dela mesta se nahaja dolga peščena plaža Ancon.

Če pa želite preživeti dan bolj aktivno, se lahko podate na eno od tur na območje narodnega parka Topes de Collantes, ki je izjemno bogat z vegetacijo, majhnimi naravnimi jezeri (bazeni) ter čudovitimi slapovi. Lepo neokrnjeno naravo, parke in gričke lahko najdete tudi blizu samega mesta v katerem se nahaja manjši park Kodina, ki je bolj primeren za družinske izlete in oddaljen le 5 km od mesta park El Kubano.

Trinidad, Cuba, November 2018. Just outside Trinidad sits a massive nature preserve, Topes de Collantes. The park is full of hiking opportunities and waterfalls to explore. Cuba is a Caribbean island nation under communist rule. It has sugar-white beaches and is dotted with tobacco fields, which play a part in the production of the country’s legendary cigars. The capital, Havana, is lined with pastel houses, 1950s-era cars and Spanish-colonial architecture in the 16th-century core. Photo by Frits Meyst / MeystPhoto.com

Trinidad s svojo raznolikostjo in lepoto lahko zagotovo navduši in zadovolji vse turiste, ki iščejo avtentičnost in preprost ter sproščujoč oddih.

Že pred potovanjem sem razmišljala, da bi del dopusta preživela na plaži brez norenja in vsakodnevnega pakiranja. Tako sva se odločili, da zadnje 3 noči preživiva v znanem turističnem letovišču Varadero.


Izbrale sva lep resort s pestro in bogato ponudbo »all inclusive«. Že takoj po prihodu sva hitro spoznale, da nama nekaj manjka in kar na enkrat se zaveš, da ti manjka kubanski utrip, ki ga v tem lepem resortu ni. Niti dolge peščene plaže, ocean in čudoviti sončni zahodi niso pomagali. Zato sva se kar hitro odločili, da bova preživeli zadnjo noč v Havani.

This entry was posted in OSTALO and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s