Apulija

Nadaljujem svoja potepanja po Italiji in odkrivam nove, meni še neznane pokrajine. Tokrat sem obiskala Apulijo, ki se nahaja v peti Italijanskega škornja, oziroma v južnem najvzhodnejšem delu te prelepe dežele.

Pred potovanjem sem si nekako predstavljala in pričakovala, da bo Apulija nekaj sličnega Siciliji, rahlo neurejena, ležerna, z vsemi tipičnimi značilnostmi prebivalstva južne Italije. V svojih razmišljanjih sem se zmotila, saj sem doživela čisto novo Italijo, kakršne še nisem poznala, ki pa jo vsekakor lahko iskreno priporočam tudi drugim.

Med potovanjem po Apuliji lahko opazujemo zanimivo mešanico različnih kultur, kar je seveda posledica razgibane preteklosti in bogate zgodovine, vse skupaj pa je umeščeno v izjemno lepo urejeno pokrajino in okolje. Nekatera mesta, kot je na primer Ostuni ali Monopoli me spominja na Grčijo, mesto Lecce s svojo bogato baročno arhitekturo na Španijo, unikatna vasica Alberobello pa je sploh odpeljalo mojo domišljijo v pravljični svet hobitov.


Poleg večjih in manjših mest, ki jih lahko vidite in obiščete, si lahko ogledate še številne kraške jame, srednjeveške gradove, čudovite in neskončne nasade oljk in seveda čiste, neskončno dolge peščene plaže.

Apulijo obkrožata kar 2 morja, Jadransko in Jonsko, ki se srečata na skrajnem rtu regije, ob mestu Santa Maria di Leuca. Tu smo se na kratko ustavili in tudi uživali v razgledu na stičišče dveh morja.
Pred tem smo naredili dolgo pot in obiskali številne zanimive majhne kraje, mesta in čudovite plaže. Ceste v Apuliji so zelo urejene in dobro označene, razdalje niso dolge, pokrajina po kateri smo se vozili pa prav nič dolgočasna.
Naše kratko potovanje je trajalo 5 dni in se je pričelo v majhnem  prisrčnem obmorskem mestu Poligniano di Mare, ki je oddaljen samo 20 km od Barija. Prvotni lepi vtisi so se samo stopnjevali, ko smo se ustavili v naslednjem kraju Monopoli. Oba kraja srčno priporočam, saj poleg lepe arhitekture, ki te ponekod spominja na Grčijo, ponuja tudi vse vrste udobja za turiste: restavracije, razne bare in številne majhne trgovine.


Naš naslednji cilj je bil Alberobello. Mesto, kot tudi celotna pokrajina, ki ga obkroža je posejana z majhnimi belimi kamnitimi hišicami okroglih oblik s stožčastimi strehami. Nenavadne tvorbe, tako imenovani  »trulli« so postale prava svetovna znamenitost in simbol Apulije.Proti večeru smo prispeli v Ostuni – čudovito belo mesto na hribčku z labirintom ozkih ulic, majhnimi trgi in terasami, ki imajo čudovit pogled na neskončne nasade oljk in morje v daljavi. Bil je popoln zaključek dneva.


Naslednji dan smo se takoj po zajtrku odpravili proti Lecce, malo večjemu mestu, na katerega so sami Apulijci zelo ponosni. Brez dvoma, je mesto zelo lepo, vendar posebnih vtisov na žalost nisem dobila. Vsekakor pa baročna arhitektura mesta lahko impresionira vsakega ljubitelja in poznavalca umetnosti.Naslednja 2 dneva sta bila namenjena raziskovanju južnega dela Apulije v upanju na lepo sončno vreme, da bi lahko nekaj časa namenila tudi ležanju na plaži. Za mesto nastanitve in izhodiščno točko smo si izbrali Gallipoli. Potovali smo ob obali, se ustavljali v različnih krajih, iskali najlepše plaže in občudovali pisano in razgibano pokrajino. Vse je bilo lepo, razen vetra, ki je bil včasih malo moteč.


Predzadnji dan smo se iz Gallipoli odpravili proti Materi, ampak na poti smo se ustavili še v Porto Cesareo. V njegovi bližini so številne bele peščene plaže. Ne eni izmed njih smo si končno privoščili malo poležavanja in sončenja.

Ko misliš, da si že vse videl in se približuje konec kratkega potepanja po Apuliji se nenadoma pojavi čudovito presenečenje – Matera – neverjetno lepo mesto, skriti biser, ki ga domačini očitno tako skrbno skrivajo in varujejo, da ga večina ljudi sploh še ne pozna. Vendar leta 2019 bo Matera postala evropska prestolnica kulture, kar bo nedvomno povečalo obisk turistov in zanimanje za to staro magično mesto.
.
This entry was posted in OSTALO and tagged , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s