KRATEK IZLET NA ČEŠKO

Nekaj časa sem razmišljala, kaj  naj napišem o Češki in mojem kratkem potovanju po tej državi,  in na koncu sem se odločila, da bom 99% teksta in slik namenila samo enemu mestecu, ki me je popolnoma prevzelo in zasenčilo v mojem pogledu vse ostale kraje, gradove in še celo lepo in veličastno Prago.

1

To majhno prisrčno mesto na jugu Češke se imenuje Češki Krumlov in kot sem kasneje  ugotovila je zelo priljubljeno med turisti. Večina turistov obišče  Krumlov samo za dan, se sprehodijo po mestu z vodičem ali samostojno, obiščejo grad  in preizkusijo lokalne specialitete v eni izmed številnih restavracij in odpotujejo dalje. Mislim, da je to več kot premalo, da začutiš pravi utrip in čarobno vzdušje tega mesta. Sama sem prenočila eno noč  in mi je bilo potem skozi celo potovanje in do današnjega dne zelo žal, da nismo podaljšali bivanje vsaj še za 1 dan. Tako se zgodi, ko se zaljubiš v mesto, ki ga ne moreš pozabiti in te zaradi tega vse ostalo, kar vidiš malo razočara.

2

3

4

In kaj je tako privlačnega in zanimivega? Mislim, da se odgovor skriva v domačnosti, pristnosti in avtentičnosti tega mesta. Skoraj vsaka hiša in ulica ima svojo zgodbo, svojo romantično, grozljivo ali dramatično legendo, svojo skrivnost. Mesto se je v 200 letih bolj malo spremenilo: starinske barvne hišice, vijugaste ozke ulice, majhni trgi, mostički, grad z velikim parkom in jarek z medvedi. Domačini ohranjajo svoje tradicije in že dolga leta vzdržujejo domačo obrt. V mestu lahko najdete veliko prisrčnih trgovinic s čudovitimi ročnimi izdelki in spominki. Turistična ponudba je oblikovana na tak način, da lahko vsak gost v kratkem času spozna in začuti Češko, njeno kulturo, njene običaje, njeno kuhinjo in konec koncev  po celem svetu znano Češko pivo.

5

6

7

V mestu se lahko podzavestno preselite v preteklost in srednjeveške čase. Tudi v hotelih in restavracijah znajo pričarati pravo vzdušje. Skoraj vsi hoteli se nahajajo v starinskih zgradbah zgodovinskega in kulturnega pomena, prijetne sobe v hotelih pa so opremljene v srednjeveškem stilu.
Enostavno uživaš samo v tem, da se sprehajaš po ulicah mesta, počutiš se nekako umirjeno in srečno, opazuješ Čehe, kako radi preživljajo svoj prosti čas na raftingu in kajaku po reki Vltavi, piješ pivo in razmišljaš kakšno specialiteto bi še poskusil pri večerji.

8

9

10

11

Po mestu se stalno sprehajajo turisti s fotoaparati in slikarji. Vsi občudujejo in slikajo vse mogočni grad Krumlov, ki velja za drugi največji grad na Češkem. Občudovanja vredni so tudi druge zgradbe, hiše in muzeji v centru mesta in nič čudnega ni, da je staromestno jedro zaščiteno pod Unescovo svetovno dediščino.

12

13

14

Lepo, mirno, čisto, čarobno, lenobno, sproščeno… in še veliko okrasnih pridevnikov bi uporabila za Češki Krumlov. Dejstvo je pač takšno, da sem  za vedno vzljubila to mesto in pustila tam svoj delček srca.

15

In še par stavkov o sami turi, ki smo jo imeli po Češki in ki jo malo spremenjeno priporočam drugim: Pot iz Slovenije čez Avstrijo – mesto Linz (mimogrede se lahko zapeljite čez Grossglockner) – pred Češkim Krumlovom lahko obiščite grad Rožmberk – prihod v Češki Krumlov (ostanite tam za 1-2 noči) – grad Hluboka nad Vltavi – grad Krivoklat – Karlovy Vary – Praga – Telč – Brno – pot nazaj preko Dunaja.

 

This entry was posted in OSTALO and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s