ČAROBNA KAPADOKIJA

Nekoč sem čisto slučajno v neki reviji zagledala slike čudovite pokrajine in nisem mogla verjeti, da kaj takega sploh obstaja. In to je bila Kapadokija….

kapa13
Ne glede na atraktivne turistične ponudbe, me dopust v hotelu 5* na bazi All Inclusive v enem od številnih hotelskih resortov Turčije nikoli ni zanimal. Vedno sem se zavedala, da se izven ograjenih velikih turističnih resortov skriva nekaj več in da ti Turčija lahko poleg morja in obalnega turizma ponudi še veliko več lepega, drugačnega in bolj zanimivega. In se nisem zmotila, ko sem se odločila za potovanje po čarobni Kapadokiji, ki mi je odkrila čisto drugačno Turčijo.

Letališče Antalije, rent a car, nočna 8-urna vožnja in tik pred vzhodom sonca se približujemo cilju… pred očmi se postopoma pričnejo pojavljati gore in skale čudnih oblik in različnih barv, čudovita pokrajina in naselja.

kapa1
Nenavadne tvorbe stožčastih oblik v različnih barvah je pravi naravni fenomen, ki je nastal pred milijoni let zaradi izbruha vulkanov in nato dolgih evolucijskih preoblikovanj in vremenskih vplivov. Poleg čudežne moči narave lahko vidimo tudi neverjetne mojstrovine ljudi, ki so si v skalnatih strukturah zgradili in ustvarili celo jamska mesta in naselja. V samih skalnatih stožcih so si izdolbli cerkve, samostane, domove in še danes nekatere družine prebivajo v njih.

kapa9
Dozdeva se ti kakor, da si se znašel na drugem planetu, mogoče na luni ali marsu.. Kakor, da je to neka čarobna dežela iz tvojih otroških sanj, risank ali pravljic in da se bo vsak hip pred tabo pojavil majhen škratek ali Fred in Vilma iz risanke The Flinstones.

kapa8
Ta neverjeten občutek sem dobila vsako jutro, ko sem se zbudila v “jamski sobi”, stopila ven iz skalnate hišice, odšla na teraso s panoramskim razgledom na ta pravljični kraj.
Na terasi nas je čakal okusen zajtrk in 20 mačk, ki so čakale na trenutek, da se boš zamotil za opazovanjem okolice in pozabil na svoj krožnik.

kapa10

kapa11

Najbolj zanimivo je v mestecu Goereme in njegovi okolici. Tu lahko tako rekoč z ene točke vidiš vse in ponuja se ti množica različnih prizorov za fotografiranje. Goereme se nahaja v samem središču Kapadokije in je idealno izhodišče za potepanje po okolici. Celotna Kapadokija je sestavljena iz množice različnih dolin (valley), med katerimi se razprostirajo naselja, vasice in majhna mesta. Vsaka dolina ima svoje ime. Najbolj znane, ki jih je treba obvezno obiskati so Rožnata dolina (Rose Valley), Dolina golobov (Pigeon Valley), Pašabag (Pasabag), Zelve, Dolina Zemi (Zemi Valley) in Dolina Ljubezni (Love Valley).

kapa14

Lahko se voziš okrog z avtom, še lepše pa je najeti kolo, motorček, majhen terenski avtomobilček ali pa se odpraviti na ogled okoliške pokrajine kar peš. Kapadokija je pravzaprav odličen kraj za pohodnike, saj ponuja kar nekaj dobro označenih krajših in daljših pohodniških tur.

kapa4

kapa2

Pokrajino si lahko ogledaš tudi iz zraka, saj je Kapadokija znana po svojih letih z baloni. Zjutraj lahko vidiš na desetine balonov in to je prava atrakcija za nas fotografe.

kapa18
Poleg Göreme so znani tudi drugi kraji in vasice, na primer: Uchisar, Cavushin, Avanos, Ürgüp, Ortachisar. Do vsake vasice potrebuješ caa. 5-15 minut vožnje z avtom.

kapa6

kapa21

Turizem v Kapadokiji je zelo dobro organiziran in čisto nič vsiljiv. Za obisk Kapadokije priporočam jesen, ko ni več tako vroče, pokrajina pa pridobi lepo zlato, rumenkasto barvo. Tudi spomladi zna biti zelo lepo, saj v tem obdobju še ni tako vroče, turistov, ki jih pripeljejo z avtobusi z obale pa tudi še ni tako veliko. V mojem primeru (oktobra) je bilo še vse zeleno, čez dan pa je bilo cca. 25-28 stopinj, zvečer je bolj hladno in potrebuješ jopico.
Jopo in malo bolj zaprta oblačila potrebujete tudi iz drugih razlogov, saj ne smete pozabiti, da se nahajate v muslimanski državi, tako da se zaradi spoštovanja do prebivalcev raje izognite zelo kratkim hlačam in krilom ter majicam z globokim dekoltejem.
Če boste iskali “jamski hotel” za prenočitev, potem obvezno poglejte in preverite, če imajo v sobah gretje.

Že doma sem ugotovila, po prebiranju različnih forumov in blogov, da je 4-5 dni popolnoma dovolj za spoznavanje Kapadokije, tako da sem drugo polovico dopusta namenila poležavanju na plažah in kopanju v južnem obmorskem delu Turčije. Še zadnje dnevi sonca, morja in toplega vremena, zadnji izdihljaji poletja pred odhodom v Slovenijo in njeno pravo hladno jesen.

This entry was posted in OSTALO and tagged , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s