Barcelona ima vse…

Morje in dolge peščene plaže, bogato in raznoliko arhitekturo, številne muzeje in galerije, okusno hrano, obilico možnosti za namestitev, zabavo za vsak okus in vsak žep. Kaj bi pa še drugega potrebovali? V tem čudovitem elegantnem mestu verjetno lahko vsakdo najde tisto, kar išče.

Po 5 dneh počitnic v Barceloni lahko rečem, da sem videla skoraj vse, po drugi strani pa skoraj nič, ker je v tem mestu toliko lepih skritih kotičkov, uličic, trgov, parkov, da je teh nekaj dni premalo, še posebej, če si želiš ogledati vse znamenitosti, obiskati kakšnega izmed muzejev, si vzeti čas za pohajkovanje po trgovinah in uživati v španski kulinariki.

101

Seveda si lahko pomagamo s turističnim vodnikom, lahko se tudi usedemo v turistični avtobus in si v enem dnevu ogledamo Sagrado Familio, Park Guella, Caso Batilio in še kaj drugega. Ampak ali lahko potem rečemo, da smo na tak način spoznali mesto? Saj mesto ni sestavljeno izključno iz kulturnih in zgodovinskih spomenikov ter muzejev.

Pravi poznavalec in ljubitelj umetnosti po navadi preživi ure in ure pri ogledovanju in občudovanju ene same slike v galeriji. Med tem časom, ko mi navadni turisti in popotniki preletimo v eni uri celo galerijo in muzej.

In ravno tako norimo po mestu…. Hitro hodimo mimo lepih zgradb, ki jih komaj opazimo, mimogrede se za hip ustavimo pred kakšno cerkvijo in katedralo, naredimo nekaj posnetkov, in že drvimo naprej do naslednje točke, ki jo imamo v našem vodniku. Sama sem prišla do ugotovitve, da nekako tako zgleda večina potovanj. Več kot bi si radi ogledali, hitrejši tempo imamo in s tem, na žalost, spustimo nekaj zelo pomembnega…ne spoznamo tisti pravi značaj mesta in posledično ne začutimo prave ljubezni in globokega odnosa do kraja ter do ljudi, ki jih srečujemo…

Svetujem vam, da si poleg osnovnih znamenitosti, ki so vredni ogleda, poskusite ogledati vsak predel Barcelone, ker boste samo tako lahko dobili pravi vtis in začutili tisto nepozabno vzdušje.

2 (2)

3

4

Barcelona je razdeljena na nekaj osnovnih predelov in se razprostira od obale do hriba Tibidabo. Čim višje od obale, tem dražje in bolj prestižno je območje. Čim nižje, tem več turistov in priseljencev boste srečali na svoji poti. V vsakem predelu mesta poteka svoje življenje in vse skupaj se med seboj lepo dopolnjuje.
V bogatem in najbolj nasičenem predelu mesta Eixample prevladuje razkošna moderna arhitektura. Tu lahko vidite vse najbolj znane gradbene mojstrovine Gaudija: Casa Batlló, Casa Mila in Sagrada Familia. V tem širokem in živahnem predelu mesta, ki se razteza od trga Placa Catalunya proti severu ter na ulici Passeig de Gracia lahko opazite najboljše trgovine svetovno znanih znamk, luksuzne hotele ter pestro izbiro restavracij in lokalov.

5

6

7

Popolnoma drugo življenje, vendar nič manj živahno, poteka v stari Gotski četrti. Ravno tu sem najbolj uživala, ne glede na to, da sva se s prijateljico nekaj krat izgubile in krožile po ozkih ulicah. Orientacijo sva po navadi izgubile zaradi majhnih prijetnih in lepih trgovinic, kjer prodajajo posebne izdelke, ki jih nikjer drugje ne najdeš. Ozki temni labirinti ulic 14. in 15. stoletja se prepletajo z bolj moderno arhitekturo prejšnjega stoletja. Največja znamenitost Gotske četrti je Katedrala – ena večjih gotskih zgradb Španije.

9 (2)

11

10 (2)

Le nekaj minut stran se nahaja znana ulica La Rambla, ki se razteza od morja v notranjost mesta in nekako loči stari del mesta (Ciutat vella) od Gotske četrti. Zakaj je tako znana mi ni jasno… no ja, mogoče je bila nekoč, sedaj jo je pokvaril, vsaj za moj okus, cenen turizem.

12

Prečkam to znano ulico in se podam v ta stari del mesta, pravzaprav v predel El Raval.
Raval velja za bolj nevarno in ne preveč čisto območje, ampak ravno zaradi tega je bolj zanimiv in privlačen za mnoge obiskovalce, ker ima svoj poseben karakter in individualnost. Mogoče sta zaradi tega režiserja Almodovar in Woody Alen tu našla navdih in posnela kar nekaj prizorov za filme »Vse o moji materi« in »Viki. Kristina. Barcelona«.

12 (2)

13

Le 15 minut hoje od Ramble ter starega dela mesta potrebujete, da pridete do Barcelonete, obalnega območja, ki se je iz ribiškega predela spremenilo v živahno, turistično obmorsko središče.

14

Oh ja, kakšen privilegij imajo tisti, ki se lahko iz mestnega vrveža in vsakdanjika kar peš podajo do obale in morja. Potrebujejo samo nekaj minut hoje ali nekaj postaj s podzemno in so že tako rekoč na dopustu. Poležavanje na plaži, družinski sprehodi ob obali, surfanje in kopanje, v glavnem sprostitev na različne načine. Lepo je bilo opazovati srečne obraze mimoidočih ljudi, igro otrok in zaljubljene pare na obali. Toliko spuščenih domačih ljubljencev na kupu pa že dolgo nisem videla in kar je najbolj pomembno, nihče ne gleda zaradi tega grdo, nihče tega niti ne opazi, ker je to za njih popolnoma normalno in človeško. Tu lahko preživimo cel dan, na kosilo ali večerjo pa se splača iti v eno od restavracij, kjer ponujajo najboljše morske jedi v mestu.

15

16

17

18

19

Še eden malo drugačen in zato bolj poseben predel Barcelone je Gracia. Dobro sem se počutila, ko sem se sprehajala po ozkih ulicah in majhnih trgih Gracie, še ljudje so se mi zdeli drugačni. Vse mi je delovalo tako tradicionalno in pristno. Šele kasneje sem izvedela, da je bila Gracia do konca 19. stoletja samostojno mesto, mogoče se zaradi tega malo razlikuje od ostalih predelov Barcelone. Tu lahko najdete tipične španske trgovine z oblačili in dobre Tapas bare z zelo nizkimi cenami (o tem bolj podrobno v naslednjem postu).

Če vam je ostalo še nekaj časa in dovolj energije, potem morate obiskati še predel Barcelone, ki se imenuje Montjuic. Slikovit Montjuic je znan predvsem zaradi svoje odlične lege od koder se odpira čudovit razgled na mesto. Tu lahko vidite »čarobni« vodnjak pred Palau Nacional, ki ga imenujejo tudi kot MNAC (muzej največje zbirke katalonske umetnosti), lahko obiščite Špansko vas (Poble Espanyol) ali se sprehodite do Olimpijskega štadiona.

21

Skoraj vsak dan sva s prijateljico hodile peš, kar nekaj kilometrov sva prepešačile, ampak mi ni žal, ker sva na tak način lahko videli malo več, kot ti ponuja turistični vodnik.
Obstaja pa še druga zelo dobra možnost, ki se jo izplača izkoristiti v Barceloni za to, da si bolj fleksibilen in ne izgubljaš po nepotrebnem časa, če ga imaš res premalo. Že na letališču si lahko kupite vozovnico T10 za 9,25 EUR, ki vključuje prevoz z letališča El Prat do mesta in 10 voženj s podzemno.

Opisala sem samo nekaj predelov Barcelone, ki mi jih je uspelo spoznati, pa še to, na žalost, si nisem ogledala bolj podrobno. Po povratku domov se počutim tako, kot, da sem okusila nekaj posebnega, ampak na koncu sem ostala še vedno »lačna«. Srečanje z Barcelono verjetno še ni preraslo v ljubezen in globok odnos, ki sem ga omenila na začetku svojega posta, je bila pa sigurno zaljubljenost in zelo prijetno druženje z mestom in njegovim življenjem, ki mi je pustilo čudovite spomine.

 

This entry was posted in OSTALO. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s