V otroštvu in tudi kasneje so me zjutraj več krat prebujale dišave iz kuhinje, kjer je moja mami pripravljala majhne palačinke, tako imenovane »oladuške«. Poleg palačink je bila vedno kakšna dobra domača marmelada in seveda kava ali čaj. Nikoli se jim nisem mogla upreti in vedno sem pazila, da jih ne bom preveč pojedla, ker se hitro zgodi, da se malo spozabiš…
Odlična rešitev, kako na hitro pripraviti okusen in nasiten zajtrk za celo družino. Vsaka gospodinja ima svoj recept, sama sem zadnjič naredila te male palačinke na osnovi kefirja. Na koncu sem bila še sama presenečena, kako okusne palačinkice sem pripravila.
Recept:
Sestavine:
Kefir — 1 kozarec
Soda — 0,5 čajne žličke
Jajce — 1
Moka — 1,5 kozarca
Sladkor — 3 velike žlice
Sol — 0,5 čajne žličke
Olje (sončnično) — 1 velika žlica (za testo)
Olje (sončnično) – za praženje
Jagode – za okras
Sladkor v prahu – za okras
Postopek:
V globoko posodo zlijemo kefir, dodamo sodo in dobro premešamo. V drugi posodi zmešamo z metlico 1 jajce, sol in sladkor. Jajčno mešanico dodamo v kefir in še enkrat dobro premešamo. Nato postopoma dodajamo presejano moko in med tem časom stalno mešamo, zato da ne nastanejo kepice. Vlijemo 1 žlico olja in še enkrat premešamo. Testo ne sme biti preveč tekoče.
Segrejemo ponev, dodamo nekaj olja in pričnemo… Z veliko žlico zlivamo na ponev majhne porcije testa, da nastanejo majhne palačinke. Pražimo na srednji temperaturi do zlate barve in s pomočjo lopatice obrnemo na drugo stran. Nadaljujemo dokler ne porabimo vsega testa.
Cel postopek traja približno 15 minut.
Postrežemo palačinke na različne možne načine, tako kot si želimo. Lahko jih posujemo s sladkorjem v prahu, lahko pa dodamo kakšne jagode, marmelado, med ali smetano.