Danes pa imam piškote. Vzljubila sem jih takoj, ko sem jih prvič poskusila. Krhki, ne preveč sladki, s čudovitim okusom orehov. Imenujejo se Polvoron in prihajajo iz Španije, če sem bolj natančna z Andaluzije, kjer jih proizvajajo v več kot 70 tovarnah. Tradicionalni španski recept iz moke, mleka, sladkorja , masla in orehov .
Piškotki so se sčasoma preselili tudi v druge države, na primer na Filipine, ZDA in Latinsko Ameriko. Njihova dobra in še bolj okusna različica pa se je pojavila v Mehiki, kjer so malo spremenili recept, izključili so mleko, zamenjali navadne orehe z pekan orehi ter dodali vanilijo s cimetom, kar doda piškotom nepozaben okus in aromo. V Mehiki piškote ponujajo predvsem za praznike, še posebej na porokah, zaradi česa je Polvoron dobil še drugo ime: »Mehiški poročni piškoti«.
Sestava:
200 g masla sobne temperature;
150 g orehov pecan (lahko zamenjate z navadnimi orehi, bo pa malo drugačen okus);
100 g sladkorja v prahu + nekaj sladkorja za posip pripravljenjih piškotov;
300 g moke;
1 č. Žlička pecilnega praška;
1 strok vanilje;
Ščepec cimeta;
Postopek:
1. Orehe malo prepražimo na ponvi (mešamo in pazimo, da jih ne bomo prežgali). Potem jih pustimo, da se malo ohladijo in nato zdrobimo v blenderju.
2. Maslo z vaniljo zmešamo v mešalniku, dokler ne nastane krema. Dodamo sladkor v prahu in premešamo. Dodamo orehe in ponovno premešamo. Nato dodamo še moko, cimet in pecilni prašek ter zamesimo naše testo. Ne pretiravati!
3. Lepo ga razdelimo na 4 dele in damo v hladilnik za ca. 30 minut.
4. Segrejemo pečico na 180 C.
5. Naredimo piškote tako, da oblikujemo žogico in jo na rahlo stisnemo (za 1 piškotek potrebujemo ca. 2 č. žličke testa).
6. Zložimo vse skupaj na peka papir in damo v pečico. Pečemo 15 – 18 minut. Piškoti ne smejo biti trdi.
7. Zmešamo malo sladkorja v prahu in cimet in nato posipamo z nastalo mešanico naše že malo ohlajene piškotke.