POLVORON ALI MEHIŠKI POROČNI PIŠKOTI

Danes pa imam piškote.  Vzljubila sem jih takoj, ko sem jih prvič poskusila. Krhki, ne preveč sladki, s čudovitim okusom orehov. Imenujejo se Polvoron in prihajajo iz Španije, če sem bolj natančna z Andaluzije, kjer jih proizvajajo v več kot 70 tovarnah.  Tradicionalni španski recept iz moke, mleka, sladkorja , masla in orehov .

Piškotki so se sčasoma preselili tudi v druge države, na primer na Filipine, ZDA in Latinsko Ameriko. Njihova dobra in še bolj okusna različica pa se je pojavila v Mehiki, kjer so malo spremenili recept, izključili so mleko, zamenjali navadne orehe z pekan orehi ter dodali vanilijo s cimetom, kar doda piškotom nepozaben okus in aromo. V Mehiki piškote ponujajo predvsem za praznike, še posebej na porokah, zaradi česa je Polvoron dobil še drugo ime: »Mehiški poročni piškoti«.

Polvoron, Spanish short
Recept:

Sestava:

200 g masla sobne temperature;
150 g orehov pecan (lahko zamenjate z navadnimi orehi, bo pa malo drugačen okus);
100 g sladkorja v prahu + nekaj sladkorja za posip pripravljenjih piškotov;
300 g moke;
1 č. Žlička pecilnega praška;
1 strok vanilje;
Ščepec cimeta;

Postopek:

1. Orehe malo prepražimo na ponvi (mešamo in pazimo, da jih ne bomo prežgali). Potem jih pustimo, da se malo ohladijo in nato zdrobimo v blenderju.
2. Maslo z vaniljo zmešamo v mešalniku, dokler ne nastane krema. Dodamo sladkor v prahu in premešamo. Dodamo orehe in ponovno premešamo. Nato dodamo še moko, cimet in pecilni prašek ter zamesimo naše testo. Ne pretiravati!
3. Lepo ga razdelimo na 4 dele in damo v hladilnik za ca. 30 minut.
4. Segrejemo pečico na 180 C.
5. Naredimo piškote tako, da oblikujemo žogico in jo na rahlo stisnemo (za 1 piškotek potrebujemo ca. 2 č. žličke testa).
6. Zložimo vse skupaj na peka papir in damo v pečico. Pečemo 15 – 18 minut. Piškoti ne smejo biti trdi.
7. Zmešamo malo sladkorja v prahu in cimet in nato posipamo z nastalo mešanico naše že malo ohlajene piškotke.

Advertisements
This entry was posted in RECEPTI. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s