Prazniki so pred vrati, smrekica že stoji, vsi otroci so verjetno v pričakovanju čudeža, nekateri še panično iščejo darila za svoje najbližje in razmišljajo, kaj bi pripravili za božično večerjo in pogostitev. Upam samo, da ste vsi dobro razpoloženi in da uživate v tem veselem predbožičnem času.
Danes sem poskusila dva nova recepta piškotov, s katerimi bi vas rada seznanila, mogoče bo kdo dobil navdih, da med prazniki še kaj dobrega speče. Torej, danes imamo Čokoladno-ovsene piškote in Božične medenjake iz ržene moke.
Čokoladno-ovseni piškoti
Sestavine:
125 g mehkega masla, nekaj dodatnega za namastitev pekača
125 g rjavega sladkorja
1 jajce
100 g ovsenih kosmičev
1 jušna žlica mleka
1 čajna žlička vaniljeve arome
125 g moke
1 jušna žlica kakava v prahu
½ čajne žličke pecilnega praška
125 g grobo sesekljane temne čokolade
100 g grobo sesekljane mlečne čokolade
Postopek:
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Namastimo dva pekača. V posodi penasto umešamo maslo in sladkor. Drugega za drugim primešamo jajce, ovsene kosmiče, mleko in vaniljevo aromo in mešamo dalje, dokler ne dobimo gladke mase. Vanjo presejemo moko, kakav in pecilni prašek in znova rahlo primešamo. Dodamo še koščke čokolade.
Z čajno žličko velike koščke testa porazdelimo po pekačih in jih z vilicami rahlo poravnamo. Pecimo jih 15 minut, da piškoti narastejo in postanejo čvrsti. Na pekačih naj se ohladijo 2 minuti, dokončno pa na rešetki.
Moji piškotki so se najprej vozili na sankah pred objektivom, sedaj pa lepo počivajo na mizi, kjer počasi čudežno izginevajo.
Božični medenjaki iz ržene moke
Sestavine:
200 g masla
200 g ržene moke
300 g bele moke
1 čajna žlička pecilnega praška
2 jajca
130 g sladkorja (lahko tudi rjavega)
125 g medu (tekočega)
1 čajna žlička cimeta
1 čajna žlička ingverja
½ čajne žličke muškatnega oreščka
½ čajne žličke mletega kardamoma
Postopek:
V posodo presejemo moko, dodamo cimet, ingver, muškatni orešček in kardamom. Naribamo noter maslo. Dodamo jajca, sladkor in tekoči med. Zmešamo ter pregnetimo testo, zavijemo v folijo in damo v hladilnik za 30-40 minut. Segrejemo pečico na 180 stopinj. Testo razvaljamo in naredimo poljubne figurice s pomočjo modelčkov. Položimo jih previdno na pekač (pokrit s papirjem za peko) in pecimo približno 15 minut (odvisno od pečice).
Zelo lepo dišijo, na okus in na videz so pa bolj podobni piškotom.
Ko se medenjaki ohladijo, jih lahko še malo okrasimo (tega nisem naredila, ker se mi je malo mudilo), drugače pa lahko pripravimo sladkorno glazuro (250 g sladkorja v prahu in 2 jušne žlice limoninega soka) in okrasimo naše piškotke.
Sama sem še pred peko s slamico zvrtala luknjico v parih piškotkih, po peki sem dala skozi luknjico lepo verižico in sedaj visijo na moji smrekici.
Želim vam lep in vesel Božič!