ZIMSKI VIKEND V FIRENCAH

Prejšnji vikend sem preživela v Firencah, glavnemu mestu Toskane. Deževno in oblačno vreme ni vplivalo na moje dobro razpoloženje. Vzdušje v mestu te navdaja s polno pozitivne energije ob vsakem vremenu in letnemu času.

 firencejpg

Firence je »prestolnica« italijanske Renesance in že nekaj stoletij velja za eno najbolj znanih kulturnih centrov Evrope.

Mesto – muzej, mesto – pravljica… Ko se sprehajaš po labirintu številnih ulic se v glavi začne razvijati domišljija, skoraj na vsakem koraku naletiš na prečudovite skulpture, spomenike in stare zgradbe, ki te popeljejo v čase Renesance. V tem mestu so živeli in ustvarjali pesnik Dante Alighieri, pisatelj in pesnik Giovanni Boccaccio, slikar Sandro Botticelli, izumitelj, arhitekt in slikar Leonardo da Vinci, kipar, arhitekt in slikar Michelangelo, fizik, astronom in filozof Galileo Galilei in mnogi drugi. Umetnine znanih italijanskih ustvarjalcev krasijo številne ulice Firenc, trge, dvorce in cerkve.

firencejpg1

Glavno zgodovinsko središče Firenc je trg Signori (Piazza della Signoria kjer lahko občudujemo zbirko skulptur med katerimi so tudi znani „David“ Michelangelo in „Perzej“ Benvenuta Cellinija. Simbol Firenc pa je katedrala Santa-Maria del Fiore (zgrajena v XII – XIV stoletju), ki je dejansko najbolj veličastna in največja zgradba v mestu. Do vrha prekrasne rdeče kupole ter najvišje panoramske točke te popelje 464 stopnic. Samo kakšnih trideset korakov od katedrale stoji zvonik Giotto, ki prav tako ponuja čudovit pogled na mesto. Stopnic je malo manj: 414. No ja… sama spadam med tiste, ki raje občudujejo mestne znamenitosti od spodaj.

firencejpg2

Stari znameniti most Ponte Vecchio, ki krasi večino fotografij in razglednic sem prečkala več krat na dan, ker sem bila nastanjena v njegovi neposredni bližini. Na tem mostu se nahaja veliko trgovinic z nakitom, ki pričarajo trgovsko tradicijo še iz časov dinastije Medici.

nova

Všeč mi je, da sem obiskala Firence izven turistične sezone. Turistov je bilo zelo malo in več krat sem ostala sama sredi kakšne stare skrivnostne ulice. Začutila sem pravi čar in značaj mesta, njegovo lepoto in veličastnost in v tem sem neskončno uživala.

Desktop11

Seveda, pa to nikakor ne pomeni, da se v mestu nič ne dogaja. Firence, kot skoraj vsako večje italijansko mesto ŽIVI v pravem pomenu te besede. V predbožičnem času so vse ulice okrašene z raznimi okraski in lučkami, veliko je različnih prireditev in razstav, da ne govorim o široki izbiri odličnih italijanskih restavracij in gostiln, slaščičarn, pekarn in čokoladnic. Ženske pa pritegne še svet mode, saj Firence veljajo za eno od središč italijanske modne industrije in kot verjetno vsaka ženska nisem mogla iti mimo lepih bogatih izložb, ki te kar vabijo noter.

firencejpg3

7 8

9 10

Veliko je še zanimivosti v Firencah, verjetno bi potrebovala kar nekaj dni, da bi si ogledala vse muzeje, galerije in druge mestne znamenitosti. Ravno zaradi tega se od Firenc nočem in ne bom poslavljala, ker vem, da se bom tja še več krat vrnila.

nocna

This entry was posted in OSTALO. Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s