TOSKANA

Toskana je  kraj, kjer lahko maksimalno uživaš življenje. V tej lepi italijanski pokrajini je  združeno čisto vse: čudovita narava, prijetno podnebje, rodovitna zemlja, dobra hrana in vino, bogata kulturna dediščina…..  Nemogoče je priti  tja, si vse ogledati, poslikati in iti naprej… ne …, tvoje srce ostane tam in vedno znova si želiš, da se čim preje vrneš nazaj.

 tosk1

V Toskani je nesmiselno zapravljati čas za jutranje poležavanje v postelji, raje se zbudiš malo pred sončnim vzhodom, da lahko opazuješ kako se Toscana prebuja ob nežni svetlobi, ki počasi obliva polja, gričke, vinograde, majhne vasice, mesta, ljudi.

Po tem čudovitem doživetju prebujanja narave si privoščiš  najboljšo kavico na svetu  in poslušaš melodični pogovor domačinov v italijanščini (zanimivo, pa tudi če nič ne razumeš, tako kot je v mojem primeru). Domačini so zelo prijazni, nasmejani in dajejo vtis zelo srečnih ljudi, kar mi je  popolnoma razumljivo, zakaj ne bi bili srečni… .

Običajno obsega  klasična tura po Toskani centralno regijo: Siena, Montalchino, Montepulchino, Pienza in druge manjša mesteca in vasi. Glavno mesto centralne regije je Siena, eno lepših mest v Italiji; okrog Siene se  razprostirajo znane srednjeveške vasice in mesta, ki jih obkroža tipična Toskanska pokrajina z grički, nasadi oljk, vinogradi in ciprese.

  tosk2   tosk7

Srednjeveško mesto Montalchino s trdnjavo leži na hribu in ponuja veličasten pogled na dolino Val d’Orcia (uvrščena na UNESCO-v seznam svetovne dediščine). V Montalchino pridelujejo zelo dobro vino Brunello di Montalchino, ki ga lahko degustirate ali pa nabavite kakšen karton steklenic za domov ali za darilo, saj so vinoteke na vsakem koraku.

  tosk4   tosk3

Majhno in slikovito mesto Pienza je rojstni kraj papeža Pija II.   Po njegovem naročilu je nastal načrt popolnega italijanskega mesta v obdobju  renesance. Pienza je bil tako imenovan poskus idealne zasnove mesta. Glavni trg, Katedrala, 3 palače – vse to se nahaja v majhnem mestecu, ki ga sestavlja  samo nekaj ulic. Popolno ali ne, ne vem, ampak mestece te v vsakem primeru očara in prevzame, še posebej ko stopiš na potko, ki te vodi vzdolž zgodovinskega mesta in ponuja čudovit pogled na dolino Val d’Orcio. Poleg sprehodov si lahko v Pienzi privoščite še znani ovčji sir »pecorino«, ki ga tu proizvajajo že dolga leta.

  tosk5   tosk6

Naslednji na vrsti je  Montepulciano, samo tam UPS! še nisem bila (ne vem, kako mi ga je uspelo zgrešiti), tako da ne bom nič pisala, razen tega, da bo drugič obvezno na mojem spisku.

Mestu San Geminiano se pa ne boste mogli izogniti, ker je to najbolj obiskano mesto, tako da če greste prvič je to eden od »MUST SEE«.  Največja znamenitost mesta je 14 visokih srednjeveških stolpov, ki so jih zgradili najbolj imenitne družine, da bi čim bolj poudarili svoj položaj v družbi v obdobju XI – XIII stoletja.

  tosk9   tosk8

Firencam bom namenila poseben post, ki ga bom objavila po prihodu iz Firenc naslednji teden. Ja, ja, prvič se bom odpravila v Toskano v zimskem času, se že veselim in me zanima, kakšene so praznične Firence.

No, pa še nekaj nasvetov za pot v Toskano:

1)       Če se odpravite v Toskano z avtom za več dni in bi si radi ogledali najpomembnejše kraje in znamenitosti, priporočam sledečo pot: Firence – Lucca – Viareggio – Pisa – Livorno – Voterra – San Gimignano – Siena.

2)       Za krajšo in bolj umirjeno pot ter za tiste, ki bi radi videli pravo klasično Toskano: San Gimignano – Siena – Montalcino – Pienza – Montepulcino – Cortona.

This entry was posted in OSTALO and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s