“Začetek zime in…dva sladka recepta”

Jesen je za nami, zapadel je že prvi sneg, prazniki se približujejo in čaka nas dolga zima……ali pa niti ne, mogoče bo hitro minilo, saj čas leti vsako leto hitreje. Ali imate tudi vi tak občutek? Vedno bolj razmišljam o tem, da je treba čim bolj izkoristiti vsak čas, vsak trenutek, ki nam ga ponuja življenje. Tudi v jeseni in v zimskem obdobju se najde veliko različnih stvari, s katerimi se lahko zaposlimo in v katerih lahko uživamo. Nekateri, ne glede na hladno vreme gredo v naravo, drugi se raje skrijejo na toplo v kakšen prijeten lokal in poklepetajo s prijatelji. Lahko si tudi končno vzamemo čas za kakšno zanimivo predstavo v gledališču ali operi, gremo v kino, obiščemo razstavo, se vpišemo na kakšno zanimivo delavnico. Lahko pa tudi doma kaj dobrega spečemo in razveselimo svojo družino. Novembra sem spekla dve sladice, ki bi jih vam rada tudi predstavila. Za tiste, ki imate radi orehe vam toplo priporočam:

PECIVO Z OREHI IN MAKOM:

1.slika

IN »ISCHLER TALER«:

2.slika

RECEPT – PECIVO Z OREHI IN MAKOM
Sestavine:
– 4 jajca,
– 1 kozarec sladkorja,
– 1 kozarec moke,
– 1 kozarec maka,
– 1 kozarec orehov,
– 1 kozarec rozin.

Postopek:
dalje je vse enostavno: dobro zmešamo jajca s sladkorjem, dodamo moko (lahko tudi malo pecilnega praška) in dobro premešamo, dodamo mak, orehe, rozine in še enkrat premešamo. Okrogel pekač ali posodo za pečenje (diameter 24 cm) namažemo z maslom  in vlijemo noter narejeno maso. Damo v segreto pečico na 180 stopinj in pečemo približno 40 minut. Pustimo, da se ohladi, nato ga vzamemo iz pekača in posujemo s sladkorjem v prahu.

3.slika

RECEPT  »ISCHLER TALER«:

Sestavine:
– 240 g masla
– 150 g sladkorja v prahu
– ščepec soli in cimeta
– 1 čajna žlička naribane limonine lupinice
– 250 g moke
– 130 g mletih malo prepraženih orehov
– 100 g marmelade, ki jo po potrebi pretlačimo skozi sito
– 150 g čokoladne glazure
– Orehi za posip

Postopek:

Moko zmešamo z začimbami in orehi, dodamo nastrgano limonino lupino, sladkor v prahu in maslo, ki ga prej razrežemo na koščke.  Zgnetemo testo in ga pustimo za 1 uro v hladilniku. Potem testo razvaljamo in izrežemo okrogle ali druge poljubne  oblike s premerom do 3 cm.

4.slika

Damo v pečico, predhodno ogreto na 160 stopinj  za  ca. 10-15 minut. Ohladimo. Namažemo z marmelado (jaz sem uporabljala bolj gosto marmelado iz gozdnih sadežev) in zložimo dve polovičke. Čokolado nalomimo na koščke in jo raztopimo v vodni kopeli, ter zraven mešamo. Prelijemo pripravljene piškote s čokolado in za okras posujemo z oreščki.

6.slika

5.slika

7.slika

This entry was posted in RECEPTI. Bookmark the permalink.

3 Responses to “Začetek zime in…dva sladka recepta”

  1. Katja pravi:

    Super, super! Lepe slike, recepti pa tudi zvenijo preprosto in te ima, da bi se kar lotil peke. Kar tako naprej.:=)

  2. Jana Arh pravi:

    Uživam v kuhanju! Ob pogledu na tako lepe slike,pa se ne bom mogla upreti,da preiskusim še tvoje recepte!!! Res lepo!!!!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s